Acesta este un text de interes naţional, privitor la sănătatea dumneavoastră.

            Puţini ştiu că de la 1 ianuarie au intrat în vigoare nişte legi care interzic fumatul în parcuri, în zonele care ţin de instituţii publice, în taxiuri, în apartamente… pretutindeni. Descinderi ale mascaţilor, cu rezultate spectaculoase, au fost înregistrate încă din zorii zilei de 1. Bunăoară, un adolescent a fost ridicat de pe veceu fiind surprins în flagrant cu ţigara aprinsă în baie. Portarul unei importante facultăţi, portar cu carieră de altfel, zelos şi plin de spirit (a se înţelege în sens foarte larg), a fost cel care a determinat o intervenţie în forţă a mascaţilor în Grozăveşti. Nenorocitul, în pragul pensiei, îşi aprinsese o ţigară primită de la nişte petrecăreţi, pe care i-a găzduit pe băncile din curtea facultăţii. De asemenea, şase copii au fost predaţi caselor de plasament, părinţii fiind surprinşi cu ţigara aprinsă, în parc, în timp ce-şi supravegheau odraslele.

            Pe scurt, portul ilegal de ţigară aprinsă se pedepseşte cu închisoare. Închisoare în care, nu vă bucuraţi degeaba, fumatul este interzis. Fapt care a dus la scumpirea cu 50% a penalelor.

            Aşa stau lucrurile. Ce vor să însemne toate acestea? Că fumatul nu dăunează grav sănătăţii tale şi a celor din jur, ci o îmbunătăţeşte considerabil! Argumentul (ontologic) este următorul: 1) tot ceea ce este toxic este legal: ţevile de eşapament, McDonald’s, KFC, OTV, bulevardul Magheru, combinatele siderurgice, azbestul, poliţiştii de la circulaţie, poliţia locală, afişe electorale, peştii (şi cei din Dîmboviţa), Dîmboviţa, administratorii de bloc, Casa Poporului şi mai ales Palatul Parlamentului (de dragul conciziei mesajului ne oprim aici). Mai mult, dacă vă uitaţi la fiecare exemplu, vă puteţi da repede seama că sunt şi intens mediatizate: Dîmboviţa, ca şi poliţiştii de la circulaţie sau ca şi tobele de eşapament, taie oraşul. Casa Poporului ca şi Palatul Parlamentului se văd cam de la 15 km depărtare şamd.; 2) tot ceea ce este sănătos este ilegal, greu de găsit sau foarte scump: statul pe iarbă, produsele de casă vîndute în piaţă fără nişte autorizaţii criminale care, odată obţinute, sunt sinonime cu falimentul producătorului, alimente fără e-uri, deci alimnt, bicicletele, munţii, coşuri de gunoi, scaune din nuiele sau puloverele pe care mi le făcea o prietenă a bunicii (bunică-mea nu ştie să împletească) din lînă.

            Aşadar, în mod riguros, putem spune că de vreme ce este atît de interzis, fumatul a devenit terapeutic. Vindecă angoasele, stresul, depresiile, oferă mai multe momente de linişte şi este cu atît mai plăcut cu cît acum este ilegal.

(de Alexandru Bejinariu)