“E limpede că tineretul a înnebunit! Că viitorul nu mai este ce a fost! Copiii ăştia nu mai trăiesc de-adevăratelea: stau numai în faţa calculatorului, nu mai pun şi ei mâna pe o carte, se uită la filme stupide, nu mai merg la un teatru!…”.

            – Să luăm poziţie, aşadar!

          Bun. La recent încheiata ediţie a treia a festivalului “Respir Shakespeare”, în Sala Studio a Teatrului de Comedie, în fiecare din cele patru seri, zdrobitoarea majoritate a publicului care a umplut foaierul, culoarul, gradenele şi (chiar) o fâşie din scenă s-a dovedit a fi compusă din “tineretul pierdut”. Cu mici (şi foarte agreabile) excepţii, “lumea serioasă” – a celor care strigă despre lipsa de interes a noilor generaţii pentru cultură în general şi pentru teatru în special – a strălucit prin absenţă. Şi pot jura că, în această vreme, e-mail-ul mi-a fost umplut cu mesaje din partea multora care, altminteri, sunt apărătorii tradiţiei: de la ştiri privind sexualitatea girafelor până la “Cum să afli parola contului de mess al soţiei”. Şi mai pot jura că, dimpotrivă, nici Valentina Zaharia, nici Şerban Gomoi, nici Delia Nartea şi nici alţii nu au apărut pe scenă cu laptop-ul deschis pe Spider Solitaire (ca secretarele care decid soarta culturii în numele şefilor etern plecaţi cu treabă)!

            Să nu fim răi! Susţinătorii Valorilor Adevărate luptau împotriva Nimicului.

            Tuturor celorlalţi, indiferent de vârstă, le mulţumim pentru calda prezenţă şi le sugerăm să meargă la teatru în continuare: acolo nu riscă să-i întâlnească pe adversarii filmelor stupide care-i tâmpesc pe tineri: sunt prea ocupaţi cu banii, cu alegerile şi, probabil, cu serialele TV.